Smanjen prihod od akciza

Bez autora
May 24 2010

U prva četiri meseca ove godine po osnovu akciza na naftne derivate prihodovano oko 23 milijarde dinara, odnosno po pet, šest milijarde dinara mesečno. To je za 700 do 800 miliona dinara mesečno manje nego u istom periodu prošle godine. Nivo poreskog opterećenja u Srbiji nije viši nego u zemljama u okruženju ali je rafinerijska cena visoka, jer se kasni u modernizaciji rafinerije.Ne postoji velika mogućnost za promenu akcizne politike i uredba o formiranju cena naftnih derivata na osnovu koje se cene uskladjuju na 30 a ne na 15 dana je kontraproduktivna, jer se u praksi dešava da danima niže cene derivata a da građani plaćaju skuplje gorivo.

Smanjen prihod od akcizaU prva četiri meseca ove godine po osnovu akciza na naftne derivate prihodovano oko 23 milijarde dinara, odnosno po pet, šest milijarde dinara mesečno.

Pomoćnik direktora poreske uprave Srbije Zoran Vasić izjavio je da je "to je za 700 do 800 miliona dinara mesečno manje nego u istom periodu prošle godine".

"Nivo poreskog opterećenja u Srbiji nije viši nego u zemljama u okruženju ali je rafinerijska cena visoka, jer se kasni u modernizaciji rafinerije", kaže Predsednik UO kompanije Nafta Nebojša Atanacković.

On je mišljenja i da ne postoji velika mogućnost za promenu akcizne politike i dodao da je uredba o formiranju cena naftnih derivata na osnovu koje se cene uskladjuju na 30 a ne na 15 dana kontraproduktivna, jer se u praksi dešava da danima niže cene derivata a da građani plaćaju skuplje gorivo.

Predstavnik Naftne industrije Srbije Vadim Kudrjavčev je kazao da ne veruje da će nakon otvaranja tržišta 1. januara 2011. godine doći
do smanjenje cena goriva.

On je kazao da će nakon završetka modernizacije naftne rafinerije u Pančevu 2012. godine, svi derivati koji se budu proizvodili biti evro
kvaliteta i da će obim proizvodnje moći da zadovolji potrebe sopstvene mreže benzijskih stanica NIS-a, ali i partnera kompanije.

Kudrjavčev je najavio i da u junu NIS planira da prestane sa proizvodnjom motornog benzina koji sadrži olovo, što je kako je kazao, doprinos rešavanju ekoloških problema u regiona.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Milan Rakić, koji nije učestvovao na okruglom stolu, kazao je novinarima da je potpuno pogrešan sistem obračuna akciza, jer se akcize obračunavaju po litru, što kako je kazao, direktno podstiče smanjenje potrošnje.

On je kazao i da je jedan o razloga visoke cene goriva pogrešna uredba o formiranju cenama, koja u osnovi ima obračun sirove naftne a ne derivara.

Ukoliko bi vlada privatila njihove sugestije, kako je kazao, cena litra goriva bi se smanjila po litri za 8 do 12 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik